27 Mayıs 2015 Çarşamba

Kent Kimliği ve Kadıköy'ün Bonibonları

“Nasıl bir insan kendine özgü nitelik ve özelliklerle belirli bir ‘kimse’ oluyor ve diğerlerinden farklı ve özel hâle geliyorsa bir ‘yer’ ya da ‘kent’ de kendisini diğer yerlerden farklı kılan bir nitelikler bütünü olarak algılanabiliyorsa özel bir yer/kent olur ve zihinlere yerleşir.” 


Kent Kimliği belli bir geçmişi olan ve sürekli gelişmeye devam eden ve belli faktörlerle şekillenen kavramlar bütünüdür. Kent kimliğini en çok etkileyen faktörlerin başında o kentin fiziksel, sosyo-ekonomik, kültürel ve tarihsel özellikleri gelmektedir. Nasıl insanları birbirinden ayıran -herkesin kendine özgü- kimlikleri varsa kentlerinde diğer yerlerden ayrılarak okunabilmesini ya da insanlar için anlamlı hale gelmesini sağlayan nitelikleri (kimlikleri) vardır.


Bir kentte gezerken gördüğünüz yapılar, heykeller, semboller size bir hikaye anlatır. Kentin yapısını, ruhunu bu sembollerde gözlemleyebilirsiniz. Modernleşen dünyada hızlı kentleşmeyle beraber mantar gibi çoğalan gökdelenler, hiçbir kültür tarih gözetilmeden talan edilen yapılar ruhsuz, “kimliksiz kentleri” ortaya çıkarıyor.


Kadıköy Belediyesi’nin sosyal medya hesabında dolaşırken bir paylaşım dikkatimi çekti. Kaldırımlardaki dubaları rengarenk boyayan belediye, Twitter hesabından şöyle bir notla paylaşım yapmış: “Bahariye'deki bonibonları tamir edip renklendirdik. Detay çalışmalar için sokak sanatçıları göreve!”   Bu paylaşım “renkli” bir sosyal medya içeriği olmasının dışında anlamlar ifade ediyor aslında; estetiğe önem veren, sokak sanatçılarını destekleyen, kent kimliğine önem veren bir belediye…



Kadıköy Haydarpaşayı, Kalamış Sahili’ni, Boğa’yı sahipleniyor, koruyor. Kadıköy’ün dört bir yanını grafitileriyle, duvar resimleriyle süsleyen sokak sanatçılarını destekliyor. Duvar resimlerini, sanatsal çizimleri “çevre kirliliği” olarak gören ve yok etmek için elinden geleni yapan belediyelere en iyi mesajı da yine Kadıköy veriyor. 


Kadıköy Belediyesi umarım kentini, kimliğini korumaya her zaman devam ederler. Unutmamak lazım kent kimliği; bir ruh, anlam, hikaye... Bir kentten hikayeyi alın geri neyi kalır ki!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder