7 Temmuz 2015 Salı

Twitter'dan Yönetilen Kasaba:Jun






İspanya'da bulunan Jun kasabası için Twitter'dan yönetiliyor desek yanlış olmaz sanırım. Granada kentine bağlı 3 bin 500 nüfuslu bir kasaba olan Jun’da yaşayan halk, Twitter’ı hayatın her alanında yoğun olarak kullanıyor. Halk Twitter aracılığıyla tüm sorun ve önerileri kolayca yetkililere ulaştırabiliyor. Bu kasabada bürokrasi, ulaşılamayan yetkililer ve çözülemeyen sorunlar yok.

Jun Belediyesi Twitter üzerinde kurduğu sistemle halkın tüm sorunlarını kısa sürede çözüyor. Belediyenin elektrik, su, güvenlik vs tüm birimlerinin her birinin Twitter hesapları var. Her birimde Twitter'dan gelen sorunlarla ilgilenen bir görevli bulunmakta. Halk bir sorunla karşılaştığında doğrudan bu hesaplara yazıyor ve karşılık alabiliyor. Sorunun ne zaman çözüleceği, ne durumda olduğu vatandaşa bildiriliyor. Sorun çözüldüğünde fotoğrafla birlikte vatandaşa gönderiliyor. 



Belediye Başkanı Rodriguez Salas'ta sistemin işlerliğini sağlayan en önemli kişi. Salas Twitter'dan gelen sorun ve önerilere anlık olarak cevap veriyor. Sorunu doğrudan yetkili birime yönlendirerek çözümün takibini yapıyor. Halk ne zaman isterse başkana kolayca ulaşabiliyor.


Ayrıca belediye yaşlı insanları ve Twitter kullanıcısı olmayan vatandaşlarını Twitter kullanımına teşvik ediyor. Belediye içerisinde Twitter hesabı açma konusunda vatandaşa yardımcı olan bir birim kurulmuş. Birim bugüne kadar belediyede 600'e yakın vatandaşa Twitter hesabı açmış. Jun'un belediyeciliğe getirdiği bu farklı yaklaşım bilim dünyasının da dikkatini çekmiş. Twitter'ın veri destekçilerinden olan Massachusetts Institute of Technology'den (MIT) Doçent Deb Roy bu yıl belediyeyi ziyaret ederek sistemi incelemiş. Sistemin Amerika’daki şehirlerde kullanılabilirliği araştırılıyor.


Jun'un Twitter üzerinden kurduğu interaktif belediyecilik sistemi etkili olmasının yanında büyük bir haber değerine de sahip. Sistem Guardian gibi büyük haber sitelerine konu olmuş durumda. Belediye de bu pr etkisini doğru  anlamış olacak ki; şehrin merkezine Twitter anıtı dikerek, dört bir tarafı Twitter kuşlarıyla donatarak "Twıtter'dan yönetilen belediye" konumunu iyice sahiplenmiş.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder