Slogan, bir grup, örgüt veya kurumun amaç ve araçlarını genel olarak tanımlayan bir deyiş veya sözcük topluluğuna verilen isimdir. Slogan sözcüğünün diğer bir adı da mottodur. Birçok ülke, kent, üniversite ve diğer kurumların mottoları bulunur.Belediyeler için slogan kentin tarihini, konumunu ya da vizyonunu anlatmalıdır. Slogan bir kent için farklılaşma unsuru olmalıdır. Bu yüzden doğru slogan kentin var olan konumu ve diğer (rakip) kentlerin sahiplendiği alanlar dikkate alınarak belirlenmelidir.
Belediyelerin sloganlarını araştırdığımızda bir çok belediyenin kurumsal olarak bir slogana sahip olmadığını görüyoruz. Belediyeler için bir farklılaşma unsuru olarak ve akılda kalma açısından slogan önemlidir. Örneğin: bir Turizm şehriyseniz kentinizi yerli ve yabancı turistlerin gözünde en iyi şekilde anlatan bir slogana sahip olmanız sizi rakiplerinizden ayıracaktır. Bu yazıda belediyelerin var olan kimlikleri üzerinden sloganlarını değerlendiriyoruz.
Nilüfer Belediyesi: Gülümseyin Nilüfer'desiniz...
Bursa Nilüfer Belediyesi'nin sloganına alışılmış sloganların dışında bir slogan. TÜİK'in Türkiye Mutluluk Endeksi verilerinde sadece iller olduğu için Nilüfer Belediyesi ile ilgili bir veriye ulaşamadım. Peki Nilüfer'de neden gülümsemeliyiz? Nilüfer'i bu kadar mutlu bir kent yapan şey nedir?
Belediyenin web sitesinde Nilüfer'de halkın memnuniyet oranının Türkiye ortalamasının üzerinde bir orana, yüzde 86.5 gibi bir rakam olduğu belirtiliyor. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey Nilüfer'in neden mutlu olduğunu şöyle açıklıyor:
"Nilüferliler neden mutlu? Çünkü bu kentte yatırımlar, odağında insan olan bir anlayışla gerçekleştiriliyor. Çünkü bu kentte kararlar, Mahalle Komitelerimizle, vatandaşlarımızla birlikte alınıyor. Çünkü kim olursa olsun ötekileştirilmeden hizmetlere eşit bir şekilde ulaşılıyor. Ülkenin neresine giderlerse gitsinler, "Nilüferliyim" dediklerinde, "örnek ve lider" hizmetlerimizle tanınan bir kenti temsil ediyorlar. Nilüferliler mutlu çünkü, kültür sanatta da, sporda da, eğitimde de öncüyüz..."
Şişli Belediyesi: Şişli Hepimizin
Şişli Belediyesi son seçimde yaşanan başkan değişikliğinden sonra slogan değişikliğine gitmiş. Geçmiş dönemlerde kullanılan "Birlikte;sevgiyle" sloganı yerine şimdilerde "Şişli Hepimizin" sloganı kullanılıyor. Slogan değişikliklerinin sık yapılması kurumlar ve markalar için çok doğru bir yaklaşım olarak kabul edilmez ancak kurumsal olarak yaşanan değişiklerden sonra yeni bir vizyon ve kimlik doğrultusunda slogan değişiklikleri yapılabilir.
Sloganı değerlendirdiğimizde farklı kültürlerin, inançların, kimliklerin bir arada yaşadığı "çeşitlilik" ve "hoşgörü" vurgusu karşımıza çıkıyor. İstanbul'un eski ilçelerinden biri olan Şişli'nin yüzyıllardır var olan güçlü kimliği sloganla öne çıkarılmaya(vurgulanmaya) çalışılmış. Tek tipçiliğin, ben merkezciliğin siyasal ve sosyal hayatta baskın olduğu ülkemizde birlikteliğe ve "çoğulculuğa" vurgu yapan bir slogan kullanmak takdir edilecek bir durum.
İzmir Büyükşehir Belediyesi: Yaşayan Şehir, Yaşanacak Şehir
Boyozuyla, çiğdemiyle, gevreğiyle kendine özgü, farklı bir kent olmayı başarabilmiştir İzmir...
İzmir denince aklına "yaşanabilirlik" gelir çoğu insanın. İzmir'de büyükşehir olmanın özelliklerini görürken aynı zamanda hala talan edilmemiş, nefes alabilen "yaşanabilir" alanlar bulabilirsiniz. İzmir kordonuyla, yeşil alanlarıyla, bisiklet yollarıyla hep canlılığın, yaşamın olduğu bir kenttir. İzmir'in sloganı İzmir kimliğini iyi bir şekilde ifade ediyor. Kent olmanın bina yapmayla, betonlaşmayla alakalı olmadığını gösteren nadir örneklerden olan İzmir, bir marka kent vizyonuyla hareket ediyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi: Ulu Şehir
Osmanlı Devleti'ne başkentlik yapan, bir çok tarihi ve kültürel yapıyı bünyesinde barındıran Bursa güçlü bir kimliğe sahiptir. Tarihi ve kültürel açıdan önemli bir kent olan Bursa, turistik ve ekonomik açıdan da ülke açısından önemli bir konumdadır. "Ulu" erdemleri bakımından çok büyük, yüce anlamını taşıyor. Slogan ve kullanılan lale logosuna baktığımızda özellikle Osmanlı kültürüne (tarihe) bir yaslanma karşımıza çıkıyor. Bursa camileri, tarihi yapıları ve kültürüyle "ulu şehir" konumunu sahipleniyor. Bursa köklü tarih ve kültürüyle daha geleneksel bir konum belirlemiş gözüküyor kendine.
Tepebaşı Belediyesi: Hayat Tepebaşı'nda
Tepebaşı'nı bir kez ziyaret etmişseniz "Hayat Tepebaşı'nda" sloganının kente ne kadar yakıştığını anlarsınız. Eskişehir'in örnek belediyesi Tepebaşı'nı ifade eden en güzel kelimedir bir bakıma "Hayat Tepebaşı'nda". Evet bu şehirde hayat var: Sanatıyla, kültürüyle, down kafesiyle, Venedik'e nispet edercesine uzanan Adalar'ıyla, şehrin dinamizmini her zaman canlı tutan öğrencileriyle Tepebaşı'nda Hayat Var!Türkiye'de bir çok konuda örnek gösterilen Eskişehir'in Tepebaşı Belediyesi bir bakıma sıfırdan yaratılmış bir şehir. Tepebaşı'nın birkaç örneği dışarıda tutarsak çok fazla tarihi yapıları yoktur. Tepebaşı genel olarak bir "üniversite kenti" özelliği gösterir. Şehir özellikle kültür sanat konusunda çok başarılı işlere imza atıyor. Belediye sloganda geçmişe dayalı geleneksel bir slogan tercih etmek yerine geleceğe dönük vizyoner bir slogan seçmiş. Tepebaşı'nın konumunu ve var olan kimliğini değerlendirdiğimizde başarılı bir slogana sahip olduğu söylenebilir.
Mersin Büyükşehir Belediyesi: Akdeniz'in İncisi Bir Dünya Kenti
"Akdeniz'in incisi" ve "bir dünya kenti" artık klişe haline gelmiş sloganlar. En basit ifadeyle Google'a "Akdeniz'in İncisi" yazdığınızda karşınıza İzmir'den, Adana'ya, Mersin'den Antalya'ya kadar bir çok kent çıkıyor. Dolayısıyla slogan bir farklılaşma sağlamıyor. Akdeniz Bölgesi'nde "Akdeniz'in İncisi" olarak nitelendirilen "Akdenizlilik" konumu daha güçlü kentler var. Mersin Doğu Akdeniz bağlamında baktığımızda bir "inci" olabilir ama Akdeniz'in İncisi sloganı Mersin için doğru bir ifade ve farklılaştırıcı bir unsur olarak görülmüyor. Şehrin kimliğini ve konumunu dikkate almayan klişe sloganlar şehre hiç bir katkı sağlayamaz. Bu nedenle Mersin, turizm ve liman kenti olma konumunu sahiplenerek daha iyi bir slogana sahip olabilir.